Kuinka sijoittaa Aarnikotkien saari Balazariin?

Tässä kirjoituksessa käsittelen joitakin eroja, joita Aarnikotkien saari -kampanjakirjassa on verrattuna alkuperäiseen Griffin Mountain -kirjaan. Pyrkimykseni ei ole selittää jokaista yksityiskohtaa vaan tuoda eroja esiin, jotta Aarnikotkien saaren omistava henkilö voisi kohtuullisen vaivattomasti muokata kyseisen kirjan annin sopivaksi Gloranthaan. Saatan myös päivittää tätä tekstiä sitä mukaa, kun keksin uusia vihjeitä tai muut minulle sellaisia antavat.
Aarnikotkien saari on luonnollisesti saari, kun taas Balazariin ja Vanhoihin erämaihin sijoitettuna alue on sisämaata. Sen vuoksi Aarnikotkien saaren kartasta ei ole käytännössä mitään iloa pelattaessa Balazarissa ja Vanhoissa erämaissa. Griffin Mountainin pohjalta olen piirtänyt Balazarin kartan ja myös japanilainen Balazarin kartta on olemassa. Suunnilleen samasta alueesta on olemassa vielä heksaruuduilla varustettu kartta.
Aarnikotkien saarella on kolme linnoitusta, jotka ovat myös alkuperäisessä Griffin Mountainissa mutta eri nimillä. Vastaavuudet ovat seuraavat:
Ockless = Elkoi
Nidik = Dykene
Surlt = Trilus
Sen sijaan Sotilassatama on aivan uusi lisäys Aarnikotkien saarelle. Sellaista paikkaa ei Balazarista löydy, joskin hiukan sitä muistuttava Sotilaslautta on olemassa lähellä Haltiamerta.
Aarnikotkien saarella olevat älykkäitä rotuja ovat ihmisten lisäksi haltiat, kääpiöt, örkit ja slarkit. Haltiat ja kääpiöt kuuluvat myös Balazarin ja Vanhojen erämaiden asukkaisiin, mutta slarkkeja ja örkkejä siellä ei ole; itse asiassa koko Gloranthassa ei ole örkkejä. Örkkejä vastaavat Aarnikotkien saarelta varsin pitkälti lunarilaiset, jotka hallitsevat Elkoita. Tosin Aarnikotkien saaren skenaario Muinainen örkkihauta on alun perin alkupeikko Gork Tragin hauta. Peikot taas ottavat suureksi osaksi slarkkien roolin pelottavina ja väkivahvoina olentoina. Osaksi myös Balazarissa tavattavat dracoliskot vastaavat slarkkien mystistä puolta.
Votankien ihmiskulttuuri on Aarnikotkien saarella samanlainen kuin Balazarissa. Joillakin palvotuilla votankien ja muiden kansojen keskuudessa palvotuilla jumalilla on kuitenkin eri nimet:
Taivaan Isoäiti = Tulisijaäiti (Hearth Mother)
Zutchko = Veli Koira (Brother Dog)
Aeolus = Orlanth / Valontuojat
Hilme = Yelmalio (päivitetty nimi Tharkantus)
Punasilmä = Punainen Jumalatar / Seitsemän äitiä / Etyries
Megaera = Jakaleel Noita / Cacodemon
Metsien valtiatar (haltioiden jumalatar) = Aldrya
Maan valtias (kääpiöiden jumala) = Mostal
Lisäksi Balazarissa palvotaan ihmisten keskuudessa sivistystä tuonutta Balazaria (Yelmalion alakultti), Mralota Emakkoäitiä (päivitetty nimi Entra Emakkoäiti), Votankia ja Votankin isää Löytölasta. Peikkojen kaksi tärkeintä jumalaa ovat Kyger Litor ja Zorak Zoran.
Votankien klaanien nimet ovat erilaiset Balazarissa kuin Aarnikotkien saarella. Balazarin klaanit ovat seuraavat (suluissa linnoitus, johon klaani kuuluu): Sapeliantilooppi (Trilus), Suurbiisoni (Dykene), Punasapeliantilooppi (Trilus), Impala (Triluksen linnoituksen klaani), Suursapeliantilooppi (Elkoi), Muntjakki (Trilus), Ukkoslisko / Brontosaurus (Trilus), Tiikeri (Elkoi), Hopeahaukka (Trilus), Harmaasusi (Elkoi), Aarnikotka (Dykene), Krokotiili (Trilus), Mustakoira (Elkoin linnoituksen klaani), Valkovuohi (Dykene), Sinikarhu / Eubuckin metsästäjät (Elkoi), Jokikäärme (Elkoi), Puuhaamu (Dykenen linnoituksen klaani), Mustaleijona (Dykene), Ruskeakarhu (Trilus), Luolakarhu (Elkoi).
Linnoitusten ihmiset ovat paljolti samoja kuin Aarnikotkien saarella. Halcyon Var Enkorth tosin ei ole mahtava velho vaan Lunarin imperiumin maankuntien turvallisuudesta vastaavan ministerin kunnianhimoinen apulainen. Griffin Mountainissa on joitakin henkilöitä enemmän ja tarkemmin kuvattuna myös sellaisia hahmoja, jotka vain ohimennen mainitaan Aarnikotkien saaressa, kuten tietäjä Sinilintu ja luopiohaltia Risuoksa.
Temppelit poikkeavat aiemmin mainittujen jumalien mukaan. Niinpä Dykenessä on Hilmen sijaan Yelmalion temppeli, Elkoissa Punasilmän temppelin sijaan Seitsemän äidin temppeli ja Hilmen temppelin sijaan Yelmalion temppeli sekä Triluksessa Kaikkien jumalien temppelin sijaan Valontuojien halli.
Linnoitusten kartat ovat samanlaisia muuten paitsi että Ocklessin kartassa on pieniä eroja Elkoin karttaan verrattuna. Elkoin kartan paikkoja on vain 20, kun taas Ocklessin kartassa niitä on viisi enemmän. Lisätyt paikat ovat 21) Eteläinen vartiotorni ja lähestymisvalli (vartiotornin tilalla hiukan kevyempi torni), 22) ilmeisesti ilman selitystä jäävä talo (jonka tilalla on kolme pienempää taloa), 23) Green torni (jonka tilalla on pyöreä rakennus tai torni, joka ei ole yhteydessä mihinkään muuhun taloon), 24) Varustustorni (joka on samanlaisena, vain ilman kuvausta) ja 25) Halcyonin asumus (joka on samanlaisena tilana mutta tarkemmin yksilöimättömänä). Linnoitusten asukasluvut ovat likimäärin samat kuin Aarnikotkien saaressa.
Issaries on laittanut jonkin verran alkuperäisen Griffin Mountainin materiaalia sivuilleen. Joitakin asioista siitä on jopa päivitetty, mutta info ei ole aivan kattavaa. Eräitä julkisesti näkyvistä poistettuja osia voi katsoa myös osoitteesta http://www.glorantha.com/library/griffin/. Mahdollisesti Issaries otti ne pois Griffin Mountainin uudelleenjulkaisun vuoksi, mutta Issariesin palvelimella ne yhä näyttävät olevan, vaikka ilmeisesti niihin johtavat linkit on poistettu.
Balazarista ja vanhoista erämaista kiinnostuneille voin myös suositella Oliver Bernuetzin Balazar ja Vanhat erämaat -sivua, jolta löytyy useita aiheeseen liittyviä tekstejä ja Balazarin avainsanat Hero Warsiin. Myös Simon Phippin RuneQuest/Glorantha-sivulta löytyy Balazar-aiheisia artikkeleita ja tarinoita. Historiasta kiinnostuneille tarjolla on Peter Metcalfen Sairdin, Talastarin, Balazarin ja Vanhojen erämaiden aikajana. Balazar-keskustelua, etenkin HeroQuestiin -liittyvää, varten on olemassa Back to Balazar -postituslista, vaikka se saattaa vaikuttaakin aika kuolleelta.
Balazarin ja Vanhat erämaat kaikkine yksityiskohtineen löytää Griffin Mountain -kirjasta, joka on samannimisen teoksen uudempi julkaisu. Mukana on kaikki sama sisältö ja vielä hiukan uuttakin. Hinta on vain verrattain kova, joten jos se on este, niin ehkä Aarnikotkien saaresta ja tästä erojen esittelystäni on silloin iloa.

Lähteet: Griffin Mountain (uudelleenjulkaisu), Aarnikotkien saari, Oliver Bernuetzin Balazar ja Vanhat erämaat -sivu, Issariesin sivut.

Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja