Thunder Rebels: Player's Book for Orlanthi Barbarians

Sisältö: Thunder Rebels -kirja
Sivumäärä: 256+kannet
Kirjoittajat: Greg Stafford, Robin D. Laws, Roderick Robertson, John Hughes
Julkaisija: Issaries, Inc.
Julkaisuvuosi: 2000

Kuvaus
Thunder Rebels: Player's Book for Orlanthi Barbarians on nimensä mukaisesti kirja, joka kuvaa Lohikäärmesolan orlanthien - heortilaisten - elämää ja tarjoaa pelaajalle runsaasti taustatietoa heistä. Kirja on ensimmäinen Issariesin julkaisema alueellinen pelaajan kirja ja sen sääntösysteeminä toimii Hero Wars. Tällaista kirjaa Glorantha-yhteisö on odottanut jo RuneQuestin ajoista lähtien.
Kirjan aluksi määritellään muutamia heortilaisiin liittyviä termejä ja sen jälkeen seuraa tietoa siitä, keitä nuo heortilaiset oikein ovat, mihin he uskovat ja mitä he pitävät hyvänä. Seuraavaksi tarjotaan katsaus yhteiskunnasta ja kerrotaan sellaista asioista kuin suvusta, yksilön ja yhteisön suhteesta, klaanista, johtajista, ruokakunnasta, asumisesta elinkeinoista, vieraanvaraisuudesta, laista, yhteiskunnallisista arvoista, sodankäynnistä, jne. Mukana kulkee myös heortilaisten omia sanontoja ja melko subjektiivisia pätkiäkin. Sitten seuraa pätkä heortilaisten asuinseuduista, joita havainnollistaa jokseenkin ylimalkainen kartta.
Uskonnolla on tärkeä osuus Thunder Rebelsissä ja yleiselle uskontokuvaukselle on varattu kolme osaa, yhteensä suunnilleen sata sivua. Tässä osiossa kerrotaan uskonnollisista käytännöistä, kuten aikuistumisriiteistä, kulttiinvihkimisriiteistä, palvonnasta, uhrauksista, kulttiarvoista ja kultin vaihtamisesta. Heortilaisten jumalien lyhyitä kuvauksia on pari sivua ja toiset kaksi sivua käsittelevät muita jumalia. Taikuusosio käsittelee esi-isiä, sankareita, wytereitä, pyhiä paikkoja, seremonioita ja säätä. Siinä annetaan myös kalenteri tärkeine pyhäpäivineen. Kolmas osio kuvaa heortilaisten tuonpuoleista ja myyttisiä aikakausia.
Seuraava parinkymmenen sivun osio antaa eväät heortilaisen hahmon luomiseen ja se on tietysti pelaamisen kannalta aika olennaista. Mukana on lista tavallisia heortilaisten nimiä ja runsaasti ammatteja avainsanoineen. Ammattikuvaukset ovat tyypillisessä Hero Wars -muodossa.
Varsinaisen heortilaisten kuvauksen lopuksi annetaan Orlanthin ja Ernaldan kultit melko pitkinä kulttikuvauksina, tietysti Hero Wars -muodossa. Lukuisia kulteille tärkeitä asioita kuvaillaan ja tärkeät pyhäpäivät selitetään lyhyesti. Luonnollisesti kulttikuvauksiin kuuluvat myös jäsenyysedellytykset, taikuuden avainsanat ja tarjottu taikuus. Molemmilla jumalilla on useita aspekteja ja näillä aspekteilla puolestaan alakultteja, joilla on omat edellytyksensä ja taikansa.
Kirjan lopussa on vielä aakkosellinen sisällysluettelo, erittäin hyvä lisä paljon asiaa sisältävään kirjaan.

Oma arvioni
Thunder Rebels on kirja, jollainen olisi ollut tarpeen jo aikoja sitten. Se sisältää paljon tietoa heortilaisista ja tietoa voi hyödyntää kohtuullisen hyvin myös RuneQuestia pelattaessa. Kulttuuria koskeva tieto on erittäin hyvin yhteen RuneQuestin kanssa sopivaa, mutta uskonnolliset jutut, etenkin sääntömekaniikkaa sisältävät, sopivat paljon huonommin yhteen. Orlanthin ja Ernaldan kulttikuvauksiin sisältyy aspekteja, joita RuneQuestin kuvauksissa ei ole ja toisaalta esimerkiksi Mastakos on merkitty Orlanthin alakultiksi.
Thunder Rebels on selvästi aikaisempia Hero Wars -kirjoja parempi ulkoasultaan, mutta vielä selvemminkin asiat olisi voinut esittää. Toisaalta kirja ei sisällä kuitenkaan aivan kaikkea kulttuurillista tietoa, joka löytyy King of Sartarin Report On The Orlanthi -artikkelista, ja minun makuuni ehkä taikuus on vienyt liikaa tilaa yhteiskunnalliselta selostukselta. Enemmän yhteiskunnallista näkökulmaa ja yhteisöllisiä tapahtumia tulee toki esiin Barbarian Adventures -kirjassa, mutta jotakin sellaista olisin kaivannut lisää Thunder Rebelsiinkin.
Kritiikistä huolimatta Thunder Rebels on suositeltava ostos myös RuneQuestilla pyöriviin ja Sartariin sijoittuviin orlanthikampanjoihin. Jossakin määrin tieto soveltuu muiden maidenkin orlantheihin, mutta pääpaino on selvästi Sartarin heortilaisissa. Kirja sopii mainiosti pelaajan luettavaksikin, mutta kaikkea infoa ei toki tarvitse päntätä peliä varten, vaan yleensä varmasti vähempikin riittää. Samalla kirja voi antaa pelinjohtajallekin uusia ideoita ja tarjoaa monissa teoksissa hajallaan olevaa tietoa orlantheista yhdessä paketissa. Vieläpä aspekteja ja alakultteja voi halutessaan hyödyntää RuneQuestissa Nikk Effinghamin muunnosideoiden pohjalta.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja