Masters of Luck and Death

Sisältö: Masters of Luck and Death -kirja
Sivumäärä: 72+kannet
Kirjoittajat: David Dunham, Mark Galeotti, Martin Hawley, Jeff Kyer, Peter Larsen, Stephen Martin, Peter Nordstrand, Jamie Revell, Greg Stafford, Ian Thomson, Shannon Appelcline, Jerome Blondel, Bruce Ferrie, Chris Lemens, Roderick Robertson
Julkaisija: Issaries, Inc.
Julkaisuvuosi: 2004

Kuvaus
Masters of Luck and Death on HeroQuest-kirja, joka sisältää 27 Lohikäärmesolaan kytkeytyvän sankariporukan (hero band) kuvauksen. Sankariporukat on jaettu viiteen ryhmään sen mukaan, minkälaisesta ryhmästä on kyse: taistelijoihin, parantajiin, oppineisiin, vaeltajiin/seikkailijoihin ja maagikkoihin. Ennen sankariporukoiden kuvausta annetaan yleisiä ideoita kampanjan pelaamisesta ryhmään kuuluvilla sankariporukoilla. Mukana on myös useita varsin yleisluontoisia skenaarioideoita, jotka soveltuvat periaatteessa kaikkiin luokan sankariporukkoihin.
Kustakin sankariporukasta annetaan ensin lyhyet historiakuvaus, sitten yleiset tiedot (yleiset nimet, muoto, tyypillinen kotimaa, kulttuurillinen konteksti, ideologia, ulkonäkö ja vaikutelma, tarkoitus, pääpaikka ja reaktiot), voimavarat (johtaja, kuuluisat jäsenet, jäsenkunta ja muut yhteydet), organisaatiokuvaus, jäsenyyden avainsana (edellytykset, kyvyt, tyypilliset luonteenpiirteet, taikuus) ja lopuksi sankariporukan vartijaolento (guardian). Sankariporukan kuvauksen yhteydessä on myös yleensä jokin siihen liittyvä pienempi artikkeli, kuten kuvaus heidän palvomastaan jumalasta, hengestä tai pyhimyksestä.
Sankariporukoiden kuvausten jälkeen annetaan sivunmittainen sankariporukkalomake, johon voi kirjoittaa oman sankariporukkansa tiedot. Viimeisenä on sisällysluettelot piirroksille ja kaavioille, avainsanoille, yleistaikuudelle (Common Magic) ja HeroQuest-numerotiedoille ja yleisille hakusanoille.

Oma arvioni
Masters of Luck and Death on varsin mielenkiintoinen kirja siinä mielessä, että se sisältää paljon keskenään erilaisia sankariporukoita, joiden kuvaukset ovat kekseliäitä ja usein humoristisiakin, kuten vaikkapa Tarunhohtoinen metsästysryhmä, joka on seshnelalaisen metsästysmatkoja Lohikäärmesolaan järjestävän ritarin liikeyritys. Mukana on viittauksia vanhoihin Glorantha-juttuihinkin, kuten Geon Porumajatalo tai Puumiekan temppeli. Geon majatalosta olisin jäänyt vain toivomaan kunnollista karttaa, vaikka majatalon rakenne kirjassa selostetaankin pääpiirteittäin.
Sankariporukoiden kuvaukset ovat sinänsä hauskoja lukea ja kuvituskin on kelvollista, mutta kirjasta saa varmasti eniten irti, jos pelaa HeroQuestin säännöillä ja peluuttaa kampanjaa Lohikäärmesolassa. Tosin koska sankariporukoita on ympäri maailmaa, joistakin voisi olla hyötyä myös muualla peluuttamisessa. Sankariporukoiden muuntamisessa RuneQuestin säännöille olisi varmasti työtä, mutta periaatteessa kirjan tietoa voi soveltaa myös siihen.
Masters of Luck and Death on kokonaisuutena kiinnostava kampanja-apuväline, josta voi ammentaa ideoita peliinsä. Sisällöltään se on ehkä hiukan yksipuolinen, mutta kampanjaideat ja muu sekalainen tieto tarjoavat myös kivoja yksityiskohtia. Aiheeltaan parhaisiin Issariesin kirjoihin on matkaa, mutta sankariporukkakirjana Masters of Luck and Death lunastaa mainiosti paikkansa.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja