Cult Compendium

Sisältö: Cult Compendium -kirja
Sivumäärä: 352+kannet
Kirjoittajat: Greg Stafford, Steve Perrin, Sandy Petersen, Charlie Krank, John Natzke, Chuck Huber, Rudy Craft, Lynn Willis, Anders Swenson, Ken Kaufer, Paul Jaques, Sean Summers
Julkaisija: A Moon Design Publication
Julkaisuvuosi: 2002

Kuvaus
Cult Compendium on hyvin paksu teos, joka sisältää 43 kulttikuvausta RuneQuestin pelimekaniikoilla. Kulttien päälähteet ovat RuneQuestin kakkosversion Cults of Praxista, Cults of Terrorista ja Trollpakista, mutta jotkut kulttikuvaukset ovat ilmestyneet Tales of the Reaching Moonin, White Wolfin, Different Worldsin ja Wyrms Footnotesin kaltaisissa fanilehdissä. Cult Compendium on kuitenkin siinä mielessä virallinen julkaisu, että se on Issariesin ja Chaosiumin lisensioima ja Gloranthan Classics -sarjan kolmas kirja.
Kirjan kulttikuvaukset eivät ole sellaisia lyhyitä ja pelkistettyjä pätkiä kuin Gloranthan kultit -kirjassa, vaan ne ovat pitkämuotoisia selostuksia, joissa kuvataan kulttien ominaispiirteitä, organisaatiota, arvo-asemia, loitsuja, alakultteja ja paljon muuta. Kultit ovat suurimmaksi RQ:n kakkosversion muodossa, mutta jonkin verran on myös sellaisia kultteja RuneQuestin kolmosversiolle, joista ei ole ollut ollenkaan kakkosversiolle kuvausta.
Kirjassa kuvataan seuraavat kultit: Daka Fal, Myrskyhärkä, Waha, Eiritha, Humakt, Seitsemän äitiä, Pavis, Musta Torahammas, Piikivinaula, Lanbril, Yelorna, Zola Fel, Aurinkolohikäärme, Yelmalio, Issaries, Chalana Arroy, Lankhor Mhy (huomaa erityisen kirjoitusasu), Orlanth, Jokihevonen, Sammakkonainen, Kyger Litor, Zorak Zoran, Aldrya, Aranea, Argan Argar, Gorakiki, Metsästäjä (Löytölapsi), Xiola Umbar, Tokaz Varaz, Caladra & Aurelion, Donandar, Geo, Lodril, Yelm, Alkukaaos, Mallia (huomaa erityisen kirjoitusasu), Bagog, Thed, Vivamort, Thanatar, Punainen Lepakko, Krarsht, Nysalor/Gbaji, Cacodemon. Alkupään kultit ovat lähinnä Cults of Prax -kirjasta, sitä seuraavat Trollpakista, seuraavat fanilehdistä (WF, ToRM, DW, WW) ja viimeinen sarja Cults of Terrorista.
Kulttien lisäksi kirjassa on jonkin verran kaikenlaisia oheisartikkeleja, mm. kulttien suhteista toisiinsa, sukupuita, tietoa tosikivestä, riimutietoa, Gloranthan monomyyttistä mytologiaa ja historiaa ja selostukset Kysymys-loitsusta ja jumalallisesta väliintulosta. Muutama karttakin kirjasta löytyy, mukaan lukien Dorastorin kartta, joka tosin ei ole yhtä yksityiskohtainen kuin Dorastor-kirjan kartat. Kirjassa on myös Cults of Praxin ja Cults of Terrorin johdannot, huomioita niistä ja kirjan kokoajan saatesanat. Lopussa on varsin kattava sisällysluettelo.

Oma arvioni
Cult Compendium on kaikkien aikojen laajin kulttikirja, vaikka kulttien määrä on vähäisempi kuin Gloranthan kulteissa. Silti Cult Compendium lyö Gloranthan kultit kirkkaasti laudalla asiasisällöllään, sillä kulteista annetaan erittäin paljon tietoa ja useimmat kuvaillaan perusteellisesti. Gloranthan kulttien kuvaukset eivät anna juurikaan tietoa kulttien yhteiskunnallisesta asemasta, mutta Cult Compendium tekee senkin. Cult Compendiumin kultit ovat juuri laajan kuvauksen vuoksi todella kiehtovia ja voivat antaa paljon ideoita omaan peliin.
Ainoa ongelma Cult Compendiumin käytössä saattaa olla se, että suuri osa kulttikuvauksista on RuneQuestin kakkosversiolle. Se eroaa jonkin verran kolmosversiosta, jonka mukaan RuneQuestin suomennoskin on tehty. Erot eivät ole valtavan suuri, mutta loitsuja ja kulttiedellytysten suhteen täytyy hiukan aina harkita. Ehkä paras käyttötapa olisi Gloranthan kulttien rinnalla kirjojen tietoja yhdistelemällä. Kulttuurillisena tietona sen sijaan Cult Compendiumin anti sopii mihin tahansa Glorantha-peliin.
Kirjan kuvitus on silmiä hivelevää: mukana on niin vanhaa kuin uutakin kuvitusta. Jotkut kuvista saattavat olla tuttuja muistakin julkaisuista, mutta se ei minusta ollenkaan haittaa. Kuvittajien joukossa on hieman suomalaisväriäkin, etenkin Tradetalkista tutun Juha Harjun kuvitusta.
Cult Compendiumin rooli on selvästi olla lähdemateriaalia ja hakutietoa, sillä se ei suoria seikkailuja tai kampanjaympäristöjä tarjoa. Näkökulma on vahvasti teistinen ja monomyyttiäkin mukaileva, mutta se tuskin haittaa lukunautintoa. Pelinjohtajalle voisi olla hyväksi lätkäistä pelaajalle hänen hahmonsa kultti, jotta pelaaja voisi kattavan kulttikuvauksen kautta sisäistää paremmin kultin roolin maailmassa ja hahmonsa uskonnollisen taustan.

Etsi Fantasiapeleistä
Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja