Pieni kaleeri

Kolmannen laitoksen RuneQuest sisältää useita esimerkkejä laivoista osana sen purjehdussääntöjä. Kuitenkin nämä ovat yleisesti ottaen seikkailijaryhmille sopimattomia, sillä ne ovat liian suuria. Tässä on esimerkki pienestä kaleerista, joka olisi sopivampi suurelle seikkailijaryhmälle. Tämä laiva perustuu Tim Severinin käyttämään laivaan ja se kuvataan hänen kirjoissaan The Jason Voyage ja The Ulysses Voyage ja perustui 20-airoiseen kaleeriin, joka oli pronssikauden Kreikan työjuhta. Minulle tuli mieleen lukiessani hänen kirjojaan, että pieni kaleeri olisi ihanteellinen muunnettavaksi RuneQuestiin.

Runkotyyppi Sotalaiva
Rungon laatu 1D6+3
Merikelpoisuus Maks. 12
Rakennepisteet 30
Pituus 18 m
Leveys 6 m
Kapasiteetti 1 tn
Laidan korkeus    1 m
Syväys 0,5 m

Miehistövahvuus   Tyypillinen miehistö Maksiminopeus   Väsymyksen menetys
Täysi miehistö 20 soutajaa, peränpitäjä, kapteeni,
puuseppä, kokki, airomestari, tähystäjä
Pikavauhti Normaali
Puolikas miehistö 10 soutajaa, peränpitäjä, tähystäjä, airomestari Risteily Kaksinkertainen          
Minimimiehistö 4 soutajaa, peränpitäjä, tähystäjä Peräairot Kolminkertainen

Soutaminen

Tyyppi Nopeus (solmuina)   Väsymysmenetys/tunti *
Peräairot 3 1
Risteily 4 2
Pikavauhti    7 4

* Soudettaessa vastatuuleen kaksinkertainen väsymyksen menetys.

Purjehtiminen

Tuuli/suunta Myötä/myötälaita    Laita    Vasta
Hiljainen 1 0 0
Kevyt tuulenvire 3 1 0
Kohtalainen tuuli    5 3 -1
Voimakas tuuli 7 5 -2
Alkava puhuri X X X
Täysi puhuri X X X
Hurrikaani X X X

X = Vauhti riippuu myrskyn voimasta ja siitä, kuinka hyvin miehistö käsittelee laivaa. Tämä vaihtelee suuresti, mutta riippuu kapteenin Laivankäsittely-kyvystä.

Kaikki vauhdit ovat kumulatiivisia, joten pieni kaleeri, jota soudetaan risteilynopeudella kohtalaisessa tuulessa, liikkuisi yhdeksän solmun nopeudella ja soutaminen risteilynopeudella kohtalaiseen vastatuuleen antaisi vauhdiksi kolme solmua.
Pieni kaleeri on jokapaikanhöylä, sillä sitä voi käyttää kaupankäyntiin, ryöstelyyn ja sodankäyntiin, se sopii parhaiten matkaamaan rantaviivaa pitkin, mutta sitä voi käyttää lyhyisiin matkoihin avoimen meren halki ja myös purjehtimiseen. Täysi 20 soutajan miehistö mahdollistaa täyden soutuvauhdin saavuttamisen, mutta myös vajaa miehistö mahdollistaa hitaamman vauhdin ylläpitämisen. Myötäisen tuulen puhaltaessa kaleerin voi saada toimimaan melko mukavasti. Yleensä soutajat voivat suorittaa useita töitä laivan kannella, joten jotkut voivat olla myös kalastajia, toiset taas puuseppiä, toiset kauppiaita ja toiset sotureita. Ryöstöretkellä useimmat ovat sotureita, kauppakomennuksella toiset ovat kauppiaita ja toiset vartijoita. Peränpitäjä on tavallisesti Dormalin noviisi tai akolyytti ja laivan ykkösupseeri. Hän on vastuussa laivan ohjaamisesta ja valvonnasta ja on usein myös kapteeni. Airomestari on vastuussa soutajien tahdissa pitämisestä ja soutajien vuorottelemisesta, jotta kaikki eivät souda samaan aikaan. Jälleen kerran peränpitäjä/kapteeni saattaa hoitaa tämän tehtävän.


Teksti copyright © Simon E. Phipp.
Käännös copyright © Matti Järvinen.
In English


Pääsivu
RuneQuest
Seikkailut
Pelihahmot
Tarinat
Kartat
Lomakkeet
Käännökset
Irkkipelit
Muuta
Palaute
Vieraskirja