Wilbur Smith
Wilbur Smith syntyi vuonna 1933 silloisessa Pohjois-Rhodesiassa, nykyisessä Sambiassa. Smithin vanhemmat omistivat Rhodesiassa jättifarmin ja näin ollen hän tutustui ja lapsena Afrikan luontoon ja kansaan. Hänen vanhemmat kirjansa kertovatkin Afrikasta ja mukana on paljon historiaa ja ihmiskohtaloita.
Hänen uusimmat kirjansa, historialliset romaanit Joen jumala (1993), Kätketyn haudan arvoitus (1995), Petolinnut (1997), Monsuuni (1999), Niilin noita (2001) ja Siintävä Horisontti (2003), ovat jonkin verran Mika Waltarin kirjojen tyylisiä. Joen jumalaa varten Smith luki paljon taustamateriaalia, mm. Waltarin Sinuhe, egyptiläisen. Hän matkustelee paljon ja keräilee matkoiltaan ideoita kirjoihinsa. Näistä seikoista johtuu kirjojen kiinnostavuus, joka tempaa lukijan mukaansa. Kirjoissa on jännitystä ja toimintaa, mutta Smithin kirjoihin liittyy aina myös rakkautta. Vaikka kirjoissa veri lentää, loppu on kuitenkin onnellinen.
Smithin suosiosta kertoo se, että hänen kahtakymmentäkahdeksaa teostaan on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita ja niitä on käännetty ainakin 26 kielelle. Suomeksi Smithin kirjoja on suomennettu 24 (lisäksi teoksia on julkaistu kokoelmissa) ja olen lukenut nämä kolmea lukuun ottamatta. Puuttuvia Smithin kirjoja etsin yhä innokkaasti divareista.
Smithin valtava, enemmän tai vähemmän toisiinsa liittyvä kymmenen kirjan sarja kertoo Courtneyn suvun vaiheista aina 1600-luvulta lähes tähän päivään saakka. Kirjojen tarinat ja juonet kietoutuvat osin toisiinsa ja päähenkilöt vaihtuvat.
Ajallisesti ensimmäisenä Courtneyn sarjassa tulee Petolinnut, joka on vauhdikas kuvaus englantilaisesta kaapparikapteeni sir Francis Courteneysta ja tämän pojasta Halista, jotka taistelevat merillä hollantilaisia vastaan. He kaappaavat hollantilaisen kuvernöörin laivan ja siitä alkaa kamppailu, jossa ihmishenki ei ole paljonkaan arvoinen. Mukaan sotkeutuu myös toinen englantilainen kaappari, lordi Cumbrae, joka kadehtii Sir Fracisia ja juonittelee tämän pään menoksi hollantilaisten kanssa.
Monsuuni jatkaa siitä, mihin Petolinnut jäi. Pääosassa ovat tällä kertaa Hal Courteneyn pojat Tom ja Dorian. Dorian joutuu arabien vangiksi ja Tom vannoo pelastavansa hänet. Molempien seikkailuita seurataan vuorotellen niin merillä kuin Englannissa, Aasiassa ja Afrikassa.
Siintävä horisontti on 1700-luvulle sijoittuva Monsuunin itsenäinen jatko-osa. Päähenkilöksi nousee Jim Courteney, Tom Courtneyn poika, joskin isäkin on vahvasti mukana, kuten hänen veljensä Doriankin. Kirjassa Jim joutuu pakenemaan erämaahan vapautettuaan kauniin Louisan hollantilaisilta ja siitä seuraa monenlaisia seikkailuja.
Kronologisesti ennen edellä mainittua kolmea kirjaa sijoittuvat Smithin eräät aikaisemmat kirjat? 1800-luvulta kertova Kun leijona metsästää kertoo Etelä-Afrikkaan kotiutuneen Courtneyn suvun kertomusta. Päähenkilönä on kunnianhimoinen ja rohkea Sean Courtney.
Sama mies kamppailee buurisodan melskeissä kirjassa Ukkosen kumu. Toverinaan Seanilla on mies, jonka vaimoon hän on rakastunut. Seanin ja hänen veljensä, Garrickin, väliset ristiriidat hankaloittavat kummankin elämää, mutta yllättävät juoneenkäänteet mahdollistavat onnellisen lopun.
Elämän ja kuoleman laaksossa päähenkilö vaihtuu nuoreen Mark Andersiin, mutta Seankin roikkuu vielä mukana. Mark rakastuu palavasti Seanin tyttäreen, Stormiin, mutta asia ei onnistukaan kovin yksinkertaisesti. Tähän loppuu toisen Courtneyn suvun haaran tarina.
Polttava rannikko alkaa ensimmäisestä maailmansodasta ja Michael Courtneysta, muodollisesti Seanin veljenpojasta, jonka todellinen isä Sean kuitenkin on. Michael kuolee ilmataistelussa, juuri ennen häitään kauniin ranskattaren, Centaine de Thiryn, kanssa. Centaine nouseekin Polttavan rannikon varsinaiseksi päähenkilöksi, kun hän lähtee Etelä-Afrikkaan, mutta joutuu laivan upottua yksin erämaahan. Centaine on kuitenkin neuvokas ja selviää hengissä, rikastuen lopulta timanttilöydöllään.
Vihan ja rakkauden perinnössä ovat Centaine ja hänen poikansa Shasa pääosassa. Kirjassa koetaan Berliinin olympialaiset ja myös toinen maailmansota saapuu. Mukana pyörii myös Shasan velipuoli Manfred de la Rey.
Palava maa kertoo Courtneyn suvun tarinaa 1950- ja 1960-luvulta. Courtneyt ovat rikkaita ja ottavat osaa Etelä-Afrikan politiikkaan, mutta rotusorto jakaa ihmiset mustiin ja valkoisiin. Jopa itse Nelson Mandela vilahtaa kirjassa ohimennen.
Kultakettu siirtyy kylmän sodan aikaan päähenkilönä Shasan ihastuttava tytär Isabella Courtney, joka rakastuu komeaan Ramón de Santiago y Machadoon. Isabella synnyttää lapsen, jonka Ramón, salainen KGB:n agentti ryöstää. Lapsen avulla Ramón kiristää Isabellan agentiksi ja paljastamaan Etelä-Afrikan valtion salaisuuksia. Lopulta kaikki päättyy kuitenkin onnellisesti ja Isabella saa lapsen takaisin veljensä Seanin pelastamana.
Noiduttu safari on ajallisesti viimeinen kirja tästä Courtneyn suvun haarasta. Sen päähenkilönä on Kultaketun päähenkilön Isabella Courtneyn isoveli, Sean Courtney, sotilas ja metsästäjä. Sean tempautuu mukaan sodan pyörteisiin tovereidensa ja kauniin Claudia Monterron kanssa. He kokevat rankkoja koettelemuksia ja yllättäviä käänteitä, mutta selviytyvät lopulta.
|
|